Regenerare celulară, piele tânără, moale, curată și oxigenată
Tehnică de microdermabraziune cu diamante este o tehnică nouă și nedureroasă de exfoliere a stratului de celule moarte de la suprafața pielii, pentru a stimula regenerarea celulară și a menține pielea tânără, moale, curată și oxigenată. În urma acestei exfolieri, celulele se regenerează și se produce mai mult colagen. De asemenea, permite altor tratamente și produse să penetreze pielea cu mai multă eficiență, creând rezultate mult mai vizibile. Pot fi reduse cicatrici, riduri și pete pigmentare. Este atât un tratament facial, cât și corporal.
Datorită faptului că acționează superficial, tratamentul trebuie repetat periodic, spre deosebire de dermoabraziune. Dermoabraziunea este o adevărată procedură chirurgicală care implică anestezie locală și presupune abraziunea mecanică a straturilor superficiale ale pielii, cu o freză diamantată.
Metoda de microdermabraziune este utilă în tratamentul diferitelor imperfecțiuni și/sau boli ale pielii:
- acnee;
- cicatrici post-acneice;
- riduri și îmbătrânirea pielii;
- hiperpigmentare;
- vergeturi;
- rozacee/cuperoză;
- cicatrici post-chirurgicale;
- cicatrici post-arsuri;
- cheloide inactive;
- tatuaje.
Tratamentul de microdermabraziune poate fi aplicat pe toate zonele corpului: față, gât, decolteu, brațe, spate, picioare etc, iar diferența constă în timpul de aplicare, numărul de ședințe, cremele și produsele cosmetice complementare fiecărui tip de tratament.
Comparativ cu alte tratamente cosmetice, microdermabraziunea are o importanță deosebită, deoarece este un tratament sigur și fără complicații majore, nu necesită anestezie, se poate aplica pe orice tip de piele, chiar și pe pielea sensibilă, nu necesită perioade de recuperare pentru pacient. Toate acestea având ca rezultat un aspect mai proaspăt, mai luminos și mai sănătos al pielii.
O altă metodă pentru reînnoirea celulară este peelingul chimic, care permite exfolierea pielii chiar și în profunzime prin utilizarea unor substanțe care tind să ardă celulele moarte (acid glicolic, acid salicilic sau alți compuși) permițând eliminarea reziduurilor și stimulând turnover-ul celular.
Tehnica de microdermabraziune se deosebește de peelingul chimic deoarece este o metodă mult mai blândă, exfolierea realizându-se mecanic, cu ajutorul microcristalelor diamantate. Mulți medici esteticieni preferă să combine diverse proceduri pentru a aborda mai bine problema fiecărui pacient, alții, în schimb, preferă să folosească o singură tehnică pentru fiecare problemă în parte. În general, peelingul chimic este folosit mai des pentru tratarea ridurilor, iar microdermabraziunea pentru a trata o serie de afecțiuni ale pielii – de la îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare, la acnee, cicatrici, vergeturi și pete pigmentare.
Chiar dacă microdermabraziunea este considerată un tratament sigur, trebuie avute în vedere anumite riscuri care pot apărea în urma tratamentului. Riscul cel mai comun este o schimbare în pigmentarea pielii, cu apariția de pete pigmentare. Acest fenomen poate apărea la unele persoane din cauza expunerii la soare în zilele sau lunile succesive tratamentului cu microdermabraziune. Eventualele pete deschise la culoare sau întunecate care pot apărea din cauza microdermabraziunii profunde fac ca această procedură să nu fie nerecomandată persoanelor cu piele închisă la culoare. Uneori, pielea se poate înroși sau dă o senzație astringentă. De regulă, este suficientă aplicarea, după tratament, a unei creme hidratante și aceste efecte vor dispărea în cel mult 24 de ore.
În ceea ce privește acneea, trebuie menționat că nu se recomandă efectuarea tratamentului în faza activă a maladiei deoarece acest lucru ar expune pacientul la un risc mai mare de infectare. Același lucru este valabil în cazul în care pacientul s-a supus recent unui tratament de radioterapie, peeling chimic sau în prezența unor arsuri nevindecate.
Tratamentul de microdermabraziune durează 15-30 de minute. Numărul de ședințe necesare depinde foarte mult de natura problemelor tratate. Baza comună este de 8 tratamente la o distanță de 7-10 zile unul de altul. Pentru acnee sau cicatrici postacneice pot fi necesare mai multe ședințe. Rezultatul este vizibil imediat și, în general, continuă să se îmbunătățească în mod constant în timp. În multe cazuri, rezultatele sunt foarte durabile.
Microdermabraziunea și peelingurile superficiale sunt ultima frontieră în cercetarea cosmetologică, cu rezultate foarte bune în tratarea anumitor patologii cutanate, respectând fiziologia pielii.