Radiofrecventa este un tratament relativ nou in randul tehnicilor de infrumusetare nechirurgicala

Procedeul s-a impus ca metoda esentiala si eficienta in reintinerirea si  cresterea fermitatii pielii, in tratamentul celulitei si al adipozitatilor localizate si in restabilirea microcirculatiei superficiale. Principiul care se afla la baza tehnicii de radiofrecventa este generarea unui soc termic la nivelul straturilor profunde ale pielii pentru a stimula  o reactie de regenerare din partea organismului. Caldura generata la nivelul dermului superficial si profund determina denaturarea fibrelor de colagen (5-20%) si, in consecinta, o contractie imediata a fibrelor. Astfel sunt stimulate fibroblatele care vor produce colagen nou.

radiofrecventa

radiofrecventa mecanism de actiune

Efectul este vizibil chiar dupa primul tratament de radiofrecventa gratie contractiei fibrelor de colagen, in schimb efectul profund cu producerea de colagen nou se vede dupa cateva saptamani sau chiar luni de la inceperea tratamentului.

Toate aceste procese au loc fara a se produce efecte secundare la nivelul pielii. Studiile clinice efectuate nu au demonstrat nici un efect secundar asupra melaninei , radiofrecventa putand fi utilizata si pe tegumente inchise la culoare fara aparitia de pigmentari post-tratament.

Tratamentul cu radiofrecventa este indicat in combaterea acumularilor adipoase, inestetismelor cauzate de celulita, stazelor circulatorii si limfatice, pierderii tonifierii cutanate la nivelul bratelor, abdomenului, coapselor si sanilor. Prin radiofrecventa se obtine imbunatatirea structurii tesuturilor alterate de patologii microcirculatorii, in mod deosebit: nodulii fibrosi, laxitatea cutanata si consistenta tesuturilor.

radio2

radiofrecventa rezultate

Radiofrecventa este de mai multe tipuri: radiofrecventa monopolara, bipolara si multipolara. Radiofrecventa monopolara se realizeaza cu un singur electrod, cea bipolara se efectueaza cu ajutorul a 2 electrozi pozitionati pe corp la o distanta mica, iar radiofrecventa multipolara foloseste trei sau mai multi electrozi. Radiofrecventa monopolara patrunde in profunzime pana la nivelul fasciei musculare, solicita o energie mare, procedura fiind mai dureroasa(rezultatele apar dupa cateva luni). Radiofrecventa bipolara are o actiune superficiala, rezultatele fiind vizibile mai repede (cateva saptamani), solicita o energie mai mica dar in acest caz exista riscul arsurilor. In schimb, radiofrecventa tripolara sau multipolara se bazeaza pe faptul ca trei sau mai multi electrozi directioneaza energia catre centru,  fapt ce permite focalizarea razei de actiune intr-un singur punct, cu un consum de energie mic.

radio3

Unele aparate combina radiofrecventa cu laserul sau cu lumina intens pulsanta (IPL), pentru a trata pigmentarea neuniforma si pentru a elimina parul nedorit, precum si pentru a netezi ridurile fine. Tratamentul cu radiofrecventa nu este invaziv,  nu se face cu anestezie sau alte substante injectabile, este destul de rapid,  nu presupune o perioada de recuperare, pacientul isi poate relua activitatea normala imediat dupa interventie. Complicatiile care pot aparea in timpul tratamentului  sunt: senzatia de caldura  si piscaturile. Unele aparate sunt prevazute din fabricatie cu mecanisme de racire pentru a proteja pielea  de caldura  excesiva si pentru a face tratamentul mai confortabil. Posibilele efecte secundare care pot aparea in urma tratamentului cu radiofrecventa  sunt: eritemul, aparitia unor vezicule si edemul usor (efectele dispar in cateva ore, cel mult cateva zile).

radio4

Indicatii radiofrecventa:

 • atenuarea ridurilor
 • imbunatatirea tonusului pielii
 • eliminarea adipozitatilor localizate
 • eliminarea nodulilor celulitici
 • stimularea microcirculatiei superficiale si a schimburilor celulare
 • eliminarea edemelor si a stazelor limfatice

Contraindicatii radiofrecventa:

 • sarcina si alaptarea
 • prezenta unor leziuni pe zona de aplicare a tratamentului
 • herpesul in stare acuta
 • persoane cu stimulator cardiac, aparat dentar, proteze metalice
 • boli musculare