reflexoterapia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului

Reflexoterapia occidentala, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are originea in stravechea presopunctura (acupunctura) chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, punctelor si zonelor energetice de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpile, palmele, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, gleznele, pavilioanele urechilor, fata, cutie craniana etc.

Ca ramura a medicinii orientale, reflexoterapia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului. in general la distanta fata de organul pe care il reprezinta. Organele si sistemele fiziologice ale corpului uman sunt componente inseparabile ale intregului organism, avand legaturi vasculare si energetice directe cu zonele corespunzatoare reflexogene.

Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor si in stimularea functiilor intregului organism. Talpa piciorului – una dintre zonele in care se afla cele mai multe puncte reflexe – este de fapt o harta a intregului corp. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroida, plamanii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinara, colonul, ovarele – toate au cate un punct reflex corespondent in talpa.

reflexoterapie

reflexoterapia talpilor

Trebuie sa te avertizam ca primele sedinte de reflexoterapie sunt cam dureroase, exista chiar momente cand masajul ti se va parea de nesuportat. Expertii spun ca asta se intampla din cauza ca acum elimini toxinele pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor. Dupa cateva sedinte insa, durerea va scadea in intensitate: acum te vor durea doar acele puncte reflexe care corespund organelor cu probleme.

E posibil sa ai de-a face si cu ceva reactii adverse in timpul terapiei: poti avea ameteli, greata, stare de oboseala, febra, eruptii cutanate. Dar nu ai motiv de ingrijorare, aceste manifestari sunt normale in procesul de eliminare a toxinelor. Strange un pic din dinti pentru sanatatea ta!

reflexoterapie2

Pe scurt:

  • Reflexoterapia actioneaza asemanator cu acupunctura numai ca in loc de ace se foloseste apasarea unor puncte reflexogene specifice de apasare care stimuleaza zone specifice din organism.
  • Prin reflexoterapie se deblocheaza si elimina acumularile de toxine din organism.
  • Depunerile toxice sunt considerate in masajul reflexogen principala cauza a imbolnavirilor curente.
  • Prin masaj se faciliteaza circulatia sanguina si transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere.
  • Masajul se practica cu varful degetului mare de la mana (policele) sau cu articulatiile interfalangiene, intr-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecarui organ reprezentat.
  • Tehnici: reflexoterapia plantara (talpi), palmara, vertebrala, auriculara, a irisului, a intestinului gros, dintilor, limbii, conjunctiva, endonazala.
  • Poate fi aplicata la toate categoriile de varsta, profilactic si pentru afectiuni acute sau cronice.
  • Prin reflexoterapie nu se trateaza simptomatologia bolilor, ci cauzele lor.
  • Alt avantaj al reflexoterapiei este verificarea starii de sanatate a unui individ intr-un timp foarte scurt.
  • Se poate face in paralel cu alte tratamente naturiste sau alopate.
  • Nu se intrerupe tratamentul medicamentos.
  • Efectele secundare ale reflexoterapiei: accese de voma, diaree, ameteli, greata. Aparitia acestor reactii nu trebuie sa duca la intreruperea tratamentului deoarece sunt reactii normale si firesti.

Contraindicatii:

  • insuficienta renala acuta
  • litiaza renala (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturala)
  • litiaza biliara
  • infarct
  • varice deschise
  • hemoragii
  • sarcina
  • infectii cutanate
  • rani la talpa piciorului

Afectiuni tratate prin reflexoterapie

Stres, insomnie, depresie, reumatism, artrite, sciatica, nisip sau pietre la rinichi, impotenta, frigiditate, gastrite, ulcer, hemorozi, balonari, hipo si hipertensiune, astm, bronsite, rinite, sinuzite, litiaza biliara, probleme tiroidiene, reglarea menstruatiei, tulburari ale menopauzei, osteoporoza, obezitate, diabet

Reflexoterapia recomandari:

  • Este recomandat ca inainte de terapie cu 1h, cat si cu 30 minute dupa terapie, sa nu se manance nimic.
  • Pe perioada sedintelor de reflexoterapie este indicat sa se consume o cantitate cat mai mare de lichide, peste 2 litri
  • Pe perioada terapiei este recomandat a nu se fuma, a nu se consuma bauturi alcoolice, a se diminua consumul de cafea
  • Pe perioda tratamentului reflexogen este recomandata o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale, si de preferinta a se evita carnea.
  • In timpul sedintei de reflexoterapie se va bea 500 ml de apa plata sau ceai de galbenele.
  • Pacientul trebuie sa indice corect zonele dureroase reflexoterapeutul, astfel incat acesta sa poata identifica corect organele afectate.

Reflexoterapia contraindicatii!

Exista cateva cazuri in care nu ne este permis sa apelam la reflexoterapie. Femeile insarcinate, persoanele cu hemoragii, cele care au rani la talpa piciorului sau au varice deschise nu pot beneficia de aceasta terapie. Specialistii recomanda ca, pe toata durata tratamentului, sa renuntam la vicii: adio cafea, tutun si alcool. De asemenea, terapia da rezulate mai rapide daca o combinam cu un regim alimentar sanatos.

Electroacupunctura

Electroacupunctura, este o noua metoda de stimulare a punctelor energetice ale organismului. Numeroase boli pot fi tratate prin electroacupunctura. Migrenele, nevralgiile, durerile de spate, paralizia faciala periferica, durerile dentare, unele forme de artrita, entorsele, intinderile musculare, dar si unele afectiuni din sfera cardiologiei, ginecologiei, dermatologiei, medicinei interne, sechelele accidentului vascular cerebral beneficiaza de rezultate foarte bune prin electroacupunctura

Reflexoterapia cu electroacupunctura consta in stimularea electrica a punctelor energetice de pe corp. Curentii electrici se aplica pe acele care au fost introduse in punctele respective.

Aparatele utilizate in electroacupunctura emit curenti electrici de joasa tensiune si frecventa, asemanatori energiei produse de organismul uman.

aparat-electroacupunctura-acu-doctor-cod-e32

Beneficii

Electroacupunctura are urmatoarele efecte benefice asupra organismului:

  • actioneaza ca un extraordinar analgezic impotriva durerilor,
  • imbunatateste circulatia sangvina,
  • stimuleaza circulatia limfatica si elimina edemele,
  • stimuleaza muschii si nervii,
  • tonifica tesutul colagen de la nivelul pielii.

Pacientii cu afectiuni acute tratati prin reflexoterapia cu electroacupunctura incep sa se simta mai bine chiar de la prima sedinta. De exemplu, crizele de reumatism specifice sezonului rece pot fi ameliorate dupa o singura sedinta de electroacupunctura. In cazul afectiunilor cronice, rezultatele apar dupa cateva sedinte.

Atat in cazul bolilor acute, cat si cronice se recomanda 10-12 sedinte de electroacupunctura, efectuate de doua-trei ori pe saptamana.

Rezultatele ar putea fi mentinute in multe cazuri prin simpla modificare a regimului de viata, prin eliminarea factorilor de risc care au dus la aparitia bolii. Dar cum acest lucru se intampla destul de rar, efectuarea unei sedinte de electroacupunctura la 2-3 saptamani sau o data pe luna este indicata pentru mentinerea efectelor pozitive.

Reflexoterapia cu electroacupunctura este interzisa pacientilor cu proteze

Din pacate, nu oricine poate apela la electroacupunctura. Aceasta terapie este contraindicata pacientilor protezati cu dispozitive electrice sau electronice, cum ar fi pacemakerul. De asemenea, este contraindicata montarea electrozilor in asa fel incat curentul sa treaca prin inima, in special la pacientii cu tulburari de ritm cardiac: extrasistole, tahicardii, bradicardii. Nici pacientii cu prag foarte scazut de rezistenta la durere sau cei care au fobie de ace nu pot fi tratati prin electroacupunctura.