Transpirație excesivă sau hiperhidroză

Hiperhidroza este termenul utilizat pentru a descrie transpirația abundentă, afecțiune incomodă întâlnită la aproape 3% din populația planetei. Persoanele afectate se confruntă adeseori cu situații stânjenitoare și anxietate din cauza transpirației în exces, care le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare sau chiar pierderea locului de muncă.

tran1

Cele mai predispuse zone vizate de transpirație excesivă sunt subrațul, tălpile, palmele, zona de deasupra buzei superioare și cea dintre picioare. În unele cazuri, transpirația este localizată doar pe anumite porțiuni de corp, cum ar fi capul sau mâinile, în timp ce alte persoane transpiră pe întreaga suprafață a corpului.

tran3

Neplăcerile cauzate de transpirație excesivă se tratează cel mai comod și frecvent prin injecții cu toxină botulinică. Toxina botulinică acționează prin blocarea transmiterii impulsului nervos către glanda sudoripară și în acest fel se inhibă producerea de transpirație. Injecțiile durează câteva minute, iar rezultatele se văd după o săptămână. Efectul durează între șase și nouă luni, iar pentru un efect prelungit este necesară repetarea injectării. Același tratament se poate aplica și pentru tratarea transpirației excesive de la nivelul palmelor și al tălpilor. Pentru injectarea palmelor se poate face anestezie cu cremă anestezică și anestezie locală tip blocarea nervului sau, opțional, sedare intravenoasă.

tran5