Transpiratie excesiva sau hiperhidroza

Hiperhidroza reprezinta termenul utilizat pentru a descrie transpiratia abundenta, afectiune incomoda intalnita la aproape 3% din populatia planetei. Persoanele afectate se confrunta adeseopri cu situatii stanjenitoare si anxietate din cauza transpiratiei in exces si le poate determina scaderea increderii de sine, lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de munca.

tran1

Cele mai predispuse zone vizate de transpiratie excesiva sunt subratul, talpile, palmele, zona de deasupra buzei superioare si cea dintre picioare. In unele cazuri, transpiratia este localizata doar pe anumite portiuni de corp, cum ar fi capul sau mainile, in timp ce alte persoane transpira pe intreaga suprafata a corpului.

tran3

Neplacerile cauzate de transpiratie excesiva se trateaza cel mai comod si frecvent prin injectii cu toxina botulinica . Toxina botulinica actioneaza prin blocarea transmiterii impulsului nervos catre glanda sudoripara si in acest fel se inhiba producerea de transpiratie. Injectiile dureaza cateva minute iar rezultatele se vad dupa o saptamana. Efectul dureaza intre sase si noua luni iar pentru un efect prelungit este necesara repetarea injectarii. Acelasi tratament se poate aplica si pentru tratarea de transpiratie excesiva de la nivelul palmelor si al talpilor. Pentru injectarea palmelor se poate face anestezie cu crema anestezica si anestezie locala tip blocarea nervului, sau optional, sedare intravenoasa.

tran5