Tratamentul cu toxina botulinica reprezinta injectarea intradermica a acestei substante cu scopul de a ameliora ridurile de expresie

In prezent sunt folosite toxinele botulinice A si B, in tratamentul diverselor boli, inclusiv strabism, spasme faciale, distonii, tremur, ticuri, hiperhidroza, sinchinezie, acalazie si disfunctii ale sfincterului. Toxina botulinica tip A este aprobata pentru tratarea ridurilor de expresie, a blefarospasmelor si a strabismului asociate cu distoniile la pacientii cu varsta de peste 12 ani si pentru tratamentul distoniei cervicale la adulti. Toxina botulinica tip B este aprobata pentru tratarea distoniei cervicale.

 • Toxina botulinica este o proteina neurotoxica produsa de catre bacteria clostridium botulinum, in doua specii – tip A si tip B, utilizata in doze infime pentru a trata spasmele musculare si ca tratament cosmetic.

Actiune

Toxina botulinica amelioreaza ridurile prin relaxarea muschilor si blocarea impulsurilor nervoase care duc la formarea cutelor pe piele. Rezultatele tratamentului cosmetic  depind si de varsta pacientului – la persoanele pana in 40 de ani ridurile sunt eliminate complet, insa dupa varsta de 40 de ani, cand linia maxilarului este lasata, se pierde tesutul adipos si apar cutele de expresie din jurul gurii, se recomanda injectarea cu toxina in combinatie cu proceduri minime de lifting sau fillers.

Administrare

Injectarea cu toxina botulinica dureaza cateva minute si de obicei nu necesita anestezie. La cerere se poate folosi anestezie locala cu crema care contine lidocaina. Disconfortul este minim si temporar. Zona cel mai frecvent tratata cu toxina botulinica este cea de la nivelul ochilor sau asa zisa laba de gasca, ridurile dintre sprancene si cele de pe frunte.

bx8

Injectarile in jurul gurii si barbiei prezinta un risc mare de a afecta zambetul mai ales daca nu sunt effectuate de un doctor specializat in acest tratament.

Zone tinta tratament toxina botulinica

 • Cutele transversale de pe frunte – ridurile atentiei
 • Zona dintre sprancene – ridurile glabelare
 • Zona din jurul ochilor – ridurile periorbitale (laba gastei)
 • Frunte si ochi – ridicarea sprancenelor
 • Ridurile buzei superioare
 • Santul nazo-labial
 • Asimetrie faciala
 • Muschiul pielos al gatului

De obicei, efectele injectarii cu toxina botulinica sunt pe deplin vizibile in 2 – 4 zile si dureaza 4 – 6 luni. Odata cu fiecare injectare, ridurile reapar mai putin adanci, pe masura ce muschii “invata” sa se relaxeze iar distanta intre injectari creste , astfel ca dupa 3 ani este posibil sa nu aveti nevoie decat de un tratament pe an.

bx7bx5

 

Toxina botulinica pentru transpiratie abundenta – hiperhidroza

De obicei, in cazul persoanelor care transpira abundent, sistemul nervos este hiperactiv. Injectarile  pentru hiperhidroza axilara s-au dovedit a avea mai putine efecte secundare si efectul de reducere a transpiratiei pe o perioada intre 6 luni si 2 ani. Tratamentul consta in 15 – 20 de injectari in zona axilei si este necesara o repetare a acestuia de fiecare 6 – 8 luni.

bx6

 

Toxina botulinica controleaza transpiratia abundenta blocand aceticolina, substanta care stimuleaza glandele sudoripare. Hiperhidroza se poate manifesta si la nivelul palmelor, picioarelor sau a fetei, insa injectarile multiple in aceste zone sunt mai dureroase si pot avea o serie de efecte secundare, precum paralizia musculara temporara.

Efecte secundare in tratamentul cu toxina botulinica

Mare parte dintre efectele secundare sunt produse din vina persoanei care administreaza tratamentul, o tehnica gresita ducand de multe ori la paralizia unui muschi gresit. Acest lucru poate rezulta intr-un zambet inegal, imposibilitatea de a inchide ochii sau a mesteca, efecte ce pot dura pana la 6 saptamani. Multe dintre aceste efecte secundare pot fi evitate cu o tehnica corespunzatoare si daca pacientul evita atingerea zonei injectate timp de 12 ore dupa tratament.

Cele mai obisnuite efecte secundare:

 • contuzii temporare – datorate unei modalitati gresite de injectare;
 • amorteala usoara in zona injectarii;
 • umflare usoara sau contuzii in jurul injectarii;
 • reactii alergice
 • lipsa reactiei la tratament;
 • migrene (efect temporar);
 • infectii respiratorii;
 • sindrom gripal;
 • ptoza palpebrala – prabusirea pleoapelor (de obicei temporar; poate dura pana la 3 saptamani);
 • greata (efect temporar);
 • indigestie;

S-a inregistrat un numar de pacienti care nu raspund la tratamentul cu toxina botulinica, precum si o parte din pacienti care au raspuns la tratamentul initial, apoi nu au mai raspuns la injectarile urmatoare. Este posibil ca acestia din urma sa fi capatat anticorpi ce neutralizeaza efectul substantei.

Contraindicatii si interactiuni pentru toxina botulinica

 • Reactiile alergice anterioare, injectarile in locuri infectate sau inflamate si sarcina sau alaptare. Se recomanda precautie in cazul persoanelor ce sufera de boli neuromusculate (ex. miastenie), deoarece starea de slabiciune de dupa injectare poate fi deosebit de accentuata.
 • Se recomanda pacientilor sa evite alcoolul timp de o saptamana inainte de injectare, pentru a reduce la minim aparitia contuziilor. De asemenea este interzisa administrarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare, cu doua saptamani inainte de injectarea cu toxina botulinica.
 • Contraindicatia pentru sarcina sau alaptare nu este inca sigura, insa s-a observat la studiile pe animale greutate mica la nastere, dezvoltare intarziata a oaselor si pierderea sarcinii. Efectele injectarii cu toxina botulinica nu au fost inca testate la femeile insarcinate sau care alapteaza, insa in cazurile in care acestea s-au intoxicat accidental cu toxina botulinica, s-a observat ca toxina nu a ajuns pana la fetus (fie prin placenta, fie prin lapte), deoarece o parte infima din substanta ajunge in sange.
 • De asemenea trebuie evitata medicatia cu substante care scad transmisiile neuromusculare – antibioticele aminoglicozidice (gentamicina, kanamicina, neomicina, streptomicina, tobramicina), toxina botulinica tip B  si medicamentele blocante nuromusculare (atracurium, cisatracurium, doxacurium, mivacurium, pancuronium, rocuronium, vercuronium).

Alternative la tratamentul cu toxina botulinica

Metodele alternative de a obtine efecte asemanatoare injectiilor cu toxina botulinica sunt proceduri cosmetice dermatologice, injectari cu substante de umplere a ridurilor, precum si creme, lotiuni sau seruri. Fara indoiala ca lotiunile si cremele antirid sunt optiunile cele mai „slabe” si cei care apeleaza la toxina botulinica nu au mai obtinut rezultate de la crema obisnuita antirid.

Procedurile cosmetice dermatologice – dermabraziune, peeling – sunt adesea folosite in combinatie cu toxina botulinica. Aceste proceduri refac suprafata pielii utilizand diverse substante chimice sau lasere. Fiecare dintre aceste proceduri implica avantaje, dezavantaje si disconfort.  In plus, procedurile cosmetice pot produce durere si o perioada de refacere, in care pielea este rosie sau prezinta alte efecte secundare.

 

Contactati-ne