Peeling-ul chimic este un procedeu de recondiționare a pielii prin mijloace medicale

Scopul peeling-ul chimic este reducerea ridurilor, a petelor, a porilor dilatați și a zonelor înroșite. Acesta reprezintă o modalitate simplă și eficientă de a obține un aspect îmbunătățit al pielii și de a completa, întârzia sau elimina cu totul tratamentul chirurgical.

Denumirea de „peeling” provine din limba engleză, unde „peel” înseamnă a decoji, a exfolia.

În accepțiune medicală și cosmetică, peeling-ul este o procedură prin care se exfoliază straturi superficiale sau medii ale pielii. Procedura presupune o arsură medical voluntară, cu vindecare controlată, prin care sunt îndepărtate și atenuate neregularitățile de la suprafața pielii, redând feței un aspect estetic.

peel4

Peeling-ul natural este un fenomen firesc prin care pielea însăși înlocuiește celulele moarte de la suprafață, prin procesul de exfoliere, descuamare. Astfel, milioane de celule moarte cad în fiecare zi din stratul superficial al pielii, lăsând locul noilor celulele, într-un continuu proces de regenerare. Pe lângă peeling-ul natural, există o serie de metode medicale de eliminare a unuia sau mai multor straturi ale epidermei, pentru a permite regenerarea colagenului și elastinei și a reda un aspect proaspăt, sănătos, pielii. Aceste peeling-uri sunt mai profunde și necesită timp de recuperare după procedură; descumarea pielii (desprinderea celulelor) este vizibilă, uneori formându-se cruste din sânge și lichid celular (în cazul peeling-urilor profunde ce acționează asupra mai multor straturi ale epidermei).

peeling 1

Peeling TCA

Peeling-ul se poate aplica nu numai la nivelul feței, el poate fi utilizat pentru deschiderea porilor și eliminarea stratului de celule moarte și din alte zone ale corpului (gât, decolteu, coate, călcâie, spate).

Tratamentele corporale necesită, de cele mai multe ori, o pregătire a pielii: masajul asigură deschiderea porilor pentru a eficientiza acțiunea uleiurilor aromatice. La fel și în cazul unor tratamente de remodelare corporală, (pentru ca substanțele active să pătrundă până la ultimul strat al dermului și a acționa eficient). Peeling-ul corporal este un peeling superficial și are ca efect purificarea, detoxifierea, hrănirea și hidratarea epidermei.

Peeling versus gomaj

Deși uneori interschimbabile, există o diferență între peeling și gomaj. Gomajul reprezintă curățirea profundă a pielii folosind creme abrazive și/sau bureți abrazivi și este însoțit de masajul zonei tratate.

Peeling-ul folosește aparate și substanțe speciale și, de regulă, necesită personal specializat. În continuare ne vom referi doar la peeling-ul facial, în prezentarea principalelor tipuri și caracteristici de exfoliere.

peeling 2

Peeling – înainte și după

Peeling-ul facial poate fi superficial și cu diferite grade de profunzime la nivelul straturilor pielii.

Tipuri de peeling, în funcție de profunzime

Peeling-ul superficial (micro-peeling):

  • închide porii dilatați, atenuează cicatricile cauzate de acnee și ridurile fine;
  • oferă uniformitate pielii, îmbunătățește tonusul și redă un aspect de prospețime tenului;
  • ajută la menținerea sub control a acneei, foliculitei și secrețiilor sebacee, pregătind pielea pentru a a primi orice tip de tratament dermatologic;
  • utilizează în special acizi alfa hidroxy (AHA) (acid glicolic, lactic sau acizi de fructe).

Peeling-ul mediu (peeling TCA – acid triclor acetic)

  • utilizat în cazul semnelor cauzate de fotoîmbătrânire și de expunerea la soare, al ridurilor fine și medii și al petelor cauzate de acnee;
  • constituie prima etapă sau etapa complemetară în cazul unor tratamente medicale precum lifting sau filling;
  • după aplicare, se recomandă folosirea produselor cu componentă AHA sau cu vitamina A (retinol);
  • utilizează acid tricloracetic.

Peeling-ul profund (cu fenol)

  • cu rezultate impresionante, acționează și asupra ridurilor adânci;
  • elimină semnele acneice;
  • elimină petele cauzate de expunerea la soare și keratozele (îngroșarea localizată a stratului cornos – cel mai de suprafață strat al epidermului);
  • poate fi periculos dacă nu este aplicat corespunzător, deoarece fenolul este un produs destul de toxic și afectează pielea ireversibil.
peel3

Peeling facial

Tipuri de peeling, dupa agenții de acțiune

Agenții de acțiune folosiți în peeling-uri fac parte din categoria acizilor cu caracter decapant, pentru a îndepărta straturile superficiale și chiar profunde ale pielii.

În funcție de concentrația substanțelor utilizate în procesul de peeling acestea pot fi:

  • peeling-uri ușoare (15 %)
  • peeling-uri medii (20 -30%)
  • peeling-uri profunde (40 – 50 % sau mai mult)

Peeling-ul biologic (enzimatic)

  • folosește pepsina, papaina, ficina, bromolina, enzime din fructul de papaya;
  • este o metoda preteolitică – are în componență enzime proteolitice;
  • potrivit oricărui tip de ten, mai puțin recomandat pentru tenul seboreic.

Peeling-ul mecanic

  • utilizează agenți abrazivi, solubili sau insolubili în apă, iar variantele asistate de un aparat specializat sunt dermabraziunea și microdermabraziunea;
  • realizează o dermoabraziune – atunci când pielea se exfoliaza cu ajutorul unui instrument electric rotativ;
  • microdermoabraziune – exfolierea are loc prin pulverizarea unui fascicol de cristale sau cu o baghetă de diamant.

Când se apelează la peeling?

Peeling-urile sunt soluții recomandate atunci când pielea are un aspect lăsat sau uscat, cu riduri, cu o vizibilă pierdere a elasticității și a strălucirii naturale.

Se recomandă efectuarea peeling-ului toamna sau iarna, datorită reducerii acțiunii razelor UV, care sunt responsabile cu pigmentarea pielii. Însă, indiferent de sezonul ales, tenul trebuie în continuare ferit de expunerea la soare, cu ajutorul unei creme cu ecran solar sau a unui fond de ten cu factor de protecție.