Peeling-ul chimic este un procedeu de reconditionare a pielii prin mijloace medicale

Scopul peeling-ul chimic este reducerea ridurilor, a petelor, a porilor dilatati si a zonelor inrosite. Acesta reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a obtine un aspect imbunatatit al pielii si de a completa, intarzia sau elimina cu totul tratamentul chirurgical.

Denimirea de „peeling” provine din limba engleza, unde „peel” inseamna a decoji, a exfolia.

In acceptiune medicala si cosmetica, peeling-ul este o procedura prin care se exfoliaza straturi superficiale sau medii ale pielii, printr-o arsura medical voluntara, cu vindecare controlata, prin care sunt indepartate si atenuate neregularitatile de la suprafata pielii, redand fetei un aspect estetic.

peel4

Peeling-ul natural este un fenomen firesc prin care pielea insasi inlocuieste celulele moarte de la suprafata, prin procesul de exfoliere, descuamare. Astfel, milioane de celule moarte cad in fiecare zi din stratul superficial al pielii, lasand locul noilor celulele, intr-un continuu proces de regenerare.

Pe langa peeling-ul natural, exista o serie de metode medicale de eliminare a unuia sau mai multor straturi ale epidermei, pentru a permite regenerarea colagenului si elastinei si a reda un aspect proaspat, sanatos pielii. Aceste peeling-uri sunt mai profunde si necesita timp de recuperare dupa procedura; descumarea pielii (desprinderea celulelor) este vizibila, uneori formandu-se cruste din sange si lichid celular (in cazul peeling-urilor profunde ce actioneaza asupra mai multor straturi ale epidermei).

peeling 1

peeling TCA

Peeling-ul se poate aplica nu numai la nivelul fetei, el poate fi utilizat pentru deschiderea porilor si eliminarea stratului de celule moarte si din alte zone ale corpului (gat, decolteu, coate, calcaie, spate). Tratamentele corporale necesita de cele mai multe ori o pregatire a pielii: masajul necesita deschiderea porilor pentru a asigura eficienta uleiurilor aromatice, la fel si in cazul unor tratamente de remodelare corporala (pentru ca substantele active sa patrunda pana la ultimul strat al dermului si a actiona eficient).

Peeling-ul corporal este un peeling superficial si are ca efect purificarea, detoxifierea, hranirea si hidratarea epidermei.

Peeling versus gomaj

Desi folositi uneori interschimbabil, exista o diferenta intre peeling si gomaj. Gomajul reprezinta curatirea profunda a pielii folosind cremelor abrazive si / sau a buretilor abrazivi si este insotit de masajul zonei tratate.  Peeling-ul foloseste aparate si substante speciale si, de regula, necesita personal specializat.

In continuare ne vom referi doar la peeling-ul facial, in prezentarea principalelor tipuri si caracteristici de exfoliere.

peeling 2

peeling inainte si dupa

Peeling-ul facial poate fi superficial si cu diferite grade de profunzime la nivelul straturilor pielii.

Tipuri de peeling, in functie de profunzime

Peeling-ul superficial (micro-peeling):

 • inchide porii dilatati, atenueaza cicatricile cauzate de acnee si ridurile fine
 • ofera uniformitate pielii, imbunatateste tonusul si reda un aspect de prospetime tenului
 • ajuta la mentinerea sub control a acneei, foliculitei si secretiilor sebacee, pregatind pielea pentru a a primi orice tip de tratament dermatologic
 • utilizeaza in special acizi alfa hidroxy(AHA) (acid glicolic, lactic sau acizi de fructe)

Peeling-ul mediu (peeling TCA – acid triclor acetic)

 • utilizat in cazul semnelor cauzate de fotoimbatranire si de expunerea la soare, ridurilor fine si medii si petelor cauzate de acnee
 • constituie prima etapa sau etapa complemetara in cazul unor tratamente medicale precum lifting sau filling
 • dupa aplicare, se recomanda folosirea produselor cu componenta AHA sau cu vitamina A (retinol)
 • utilizeaza acid tricloracetic

Peeling-ul profund (cu fenol)

 • cu rezultate impresionante, actioneaza si asupra ridurilor adanci
 • elimina semnele acneice
 • elimina petele cauzate de expunerea la soare si keratozele (ingrosare localizata a stratului cornos -cel mai de suprafata strat al epidermului)
 • poate fi periculos daca nu este aplicat corespunzator, deoarece fenolul este un produs destul de toxic si afecteaza pielea ireversibil
peel3

peeling facial

Tipuri de peeling, dupa agentii de actiune

Agentii de actiune folositi in peeling-uri fac parte din categoria acizilor cu caracter decapant, pentru a indeparta straturile superficiale si chiar profunde ale pielii.

In functie de concentratia substantelor utilizate in procesul de peeling acestea pot fi:

 • peeling-uri usoare (15 %)
 • peeling-uri medii (20 -30%)
 • peeling-uri profunde (40 – 50 % sau mai mult)

Peeling-ul biologic (enzimatic)

 • foloseste pepsina, papaina, ficina, bromolina, enzime din fructul de papaya
 • este o metoda preteolitica – are in componenta enzime proteolitice;
 • potrivit oricarui tip de ten, mai putin recomandat pentru tenul seboreic.

Peeling-ul mecanic

 • utilizeaza agenti abrazivi, solubili sau insolubili in apa, iar variantele asistate de un aparat specializat sunt dermabraziunea si microdermabraziunea
 • realizeaza o dermoabraziune – atunci cand pielea se exfoliaza cu ajutorul unui instrument electric rotativ
 • microdermoabraziune – exfolierea are loc prin pulverizarea unui fascicol de cristale sau cu o bagheta de diamant

Cand se apeleaza la peeling?

Peeling-urile sunt solutii recomandate atunci cand pielea are un aspect lasat, sau uscat, cu riduri, cu o vizibila pierdere a elasticitatii si a stralucirii naturale.

Se recomanda efectuarea peeling-ului toamna sau iarna, datorita reducerii actiunii rezelor UV, care sunt responsabile cu pigmentarea pielii. Insa, indiferent de sezonul ales,  tenul trebuie in continuare ferit de expunerea la soare cu ajutorul unei creme cu ecran solar sau a unui fond de ten cu factor de protectie.