Microneedling – Inducție de colagen

microneedling

Microneedling inducție de colagen sau terapia de inducere percutanată de colagen este o procedură de rejuvenare-regenerare a pielii minim invazivă, care implică utilizarea unui dispozitiv medical de forma unui stilou, cu microace de unică folosință. Printr-o mișcare de vibrație de du-te-vino, controlată, se produc multiple microînțepături în piele, stimulând secreția naturală a fibrelor de colagen și elastină. Acest efect se obține datorită capacității pielii de a se vindeca după o leziune, prin înlocuirea țesutului lezat cu unul nou, sănătos.  Acțiunea mecanică a dispozitivului este completată prin aplicarea de seruri bogate în substanțe active, care pătrund direct în straturile profunde ale pielii. Nivelul de pătrundere al acelor se adaptează în funcție de zona tratată și de afecțiunile cutanate.  Tratamentul poate fi aplicat și la nivelul zonelor mai sensibile (conturul ochilor, al nasului și al buzelor).  În plus, acele vibrează și acest lucru ajută la diminuarea senzațiilor neplăcute din timpul tratamentului. Fie că vorbim de cicatrici de acnee, post-vărsat de vânt, sau despre îmbunătățirea calității pielii, cum ar fi ridurile, tenurile îmbătrânite, porii dilatați și chiar vergeturile, toate acestea se pot trata prin microneedling inducție de colagen.

microneedling pen

Microneedling dispozitiv

microneedling

Microneedling procedură

Microneedlingul inducție de colagen s-a dovedit a fi o metodă simplă și rapidă pentru tratarea în condiții de siguranță a ridurilor și cicatricilor. Deoarece epiderma rămâne intactă, procedura poate fi repetată în condiții de siguranță și este, de asemenea, potrivită pentru regiunile în care tratamentele cu laser și peeling profund nu sunt de obicei indicate, cum ar fi în jurul ochilor și al gurii, mâinilor și pieptului. Procedura este bine tolerat de pacienții cu viață socială activă și poate fi ușor personalizat, în sensul de a merge mai adânc în unele zone în care deteriorarea pielii necesită o abordare mai agresivă.

Indicațiile microneedling inducție de colagen sunt foarte variate

 • cicatrici post-acneice;
 • cicatrici post-arsuri;
 • cicatrici post-chirurgicale;
 • cicatrici post-varicelă;
 • pori dilatați;
 • riduri fine;
 • reîntinerire;
 • vergeturi;
 • melasmă sau hiperpigmentări post-inflamatorii;
 • alopecie.
microneedling 3 sedinte

Microneedling inducție de colagen 3 ședințe

Care e mecanismul de acțiune?

Dispozitivul alunecă de-a lungul pielii, penetrând straturile superioare ale acesteia la o adâncime reglabilă, între 0,5 mm și 2 mm, în funcție de rezultatul dorit, pentru a crea numeroase răni microscopice, forțând astfel organismul să răspundă prin crearea de noi fibre de colagen si elastină.

microneedling

Dupa 3 ședințe de microneedling la interval de 4 săptămâni

Ce implică procedura de microneedling inducție de colagen?

Pielea este curățată și dezinfectată și se aplică o cremă anestezică pentru a diminua disconfortul. Pentru rezultate mai bune se folosesc seruri care stimulează producția de colagen, cum ar fi acid hialuronic, vitamina C, hexapeptide, seruri cu factori de creștere sau factori de depigmentare. Sistemele de microace sunt de unică folosință și variază de la 12, 24, 36, 48 ace. Cu cât numărul de ace este mai mare, cu atât capacitatea de stimulare a colagenului e mai crescută, iar disconfortul e relativ același, indiferent de numărul de ace. Procedura durează, în medie, 15-20 minute la nivelul feței. Rezultate uimitoare se obțin folosind Dermapenul cu plasmă proprie recoltată prin Terapia Vampir, plasmă care conține un număr mare de trombocite proprii, care vor elibera, la nivelul microinjecțiilor, factorii de creștere și de regenerare. La sfârșitul procedurii se aplică o mască calmantă și o cremă antiinflamatorie.

microneedling riduri profunde

Microneedling inducție de colagen 4 ședinte pentru riduri profunde

Cum voi arăta după tratament?

Cei mai mulți oameni vor experimenta roșeață și umflare ușoară într-un mod similar cu arsurile solare, timp de 6-48 de ore. De asemenea, pot fi puncte minime de sângerare sau vânătăi. Reacția inflamatorie a pielii este extrem de scurtă și se modifică în mod semnificativ în termen de ore de la roșeață la roz. Deoarece microinjecțiile produse de ace se închid în 2-3 ore după procedură, este permis machiajul a doua zi. Într-o săptămână, veți observa că pielea este mai fină și mai luminoasă, iar ridurile și cicatricile s-au micșorat vizibil. Efectele definitive apar la 2-3 luni de la procedură.

microneedling vergeturi

Microneedling inducție de colagen pentru vergeturi – înainte și după 4 ședințe

Care sunt beneficiile procedurii?

 • Crește dramatic eficacitatea și penetrarea ingredientelor active folosite, care trebuie să fie neapărat sterile, nu de uz cosmetic obișnuit;
 • Stimulează producția de colagen și îmbunătățește circulația locală;
 • Mult mai accesibilă ca preț față de alte procedee cu rezultate asemănătoare, ca radiofrecvența fracționată și laser-resurfacing;
 • Poate fi efectuată pe toate tipurile de piele, inclusiv pe pielea închisă la culoare, riscul hiperpigmentărilor apărând doar în cazul procedurilor extrem de agresive;
 • Poate fi folosită pe toate zonele scalpului, feței, corpului, inclusiv pielea fragilă ca cea din jurul ochilor, gurii și gâtului;
 • Îmbunătățește textura pielii și reduce apariția ridurilor;
 • Stimulează regenerarea țesuturilor;
 • Diminuează cicatricile, mai ales cicatricile post-acnee, care apar mai puțin adânci de la procedură la procedură;
 • Reduce dimensiunea porilor dilatați;
 • Îmbunătățește semnificativ aspectul vergeturilor.
microneedling alopecie

Microneedling inducție de colagen pentru alopecie după 2 ședințe

Câte tratamente sunt necesare și cât de des poate fi repetat?

Microneedling poate fi repetat în condiții de siguranță la fiecare 4-6 săptămâni, până când veți obține rezultatele dorite. Pentru inducerea de colagen și creșterea fermității pielii, recomandăm să se înceapă cu 3 tratamente, dar cu o pauză de minimum 4 săptămâni între intervenții.

Pentru cicatrici sunt recomandate o medie de 3 până la 6 tratamente. Numărul de tratamente necesare va depinde de modul în care fiecare individ răspunde la tratament. Cei mai mulți oameni vor începe să vadă rezultatele după prima ședință.

Riscurile de infecții post-op?

Având în vedere că microînțepăturile se închid în aproximativ 2 ore – și cu condiția ca tratamentul să fie făcut în condiții clinice, cu ace de unică folosință și soluții sterile – infecțiile post-operatorii sunt improbabile.

Care sunt efectele secundare ale procedurii Microneedling inducție de colagen?

Nu sunt practic efecte secundare negative și nici nu au fost raportate vreodată, în peste 150.000 de proceduri efectuate la nivel mondial.

Contraindicații

 • Tratamente cu isotretinoin – Accutane în ultimele trei luni;
 • Răni deschise, tăieturi sau zgârieturi pe piele;
 • Radioterapie la nivelul pielii în ultimul an;
 • Diverse infecții pe piele, stare infecțioasă/gripală;
 • Herpes simplex în zona care trebuie tratată;
 • Perioadă de graviditate sau alăptare;
 • Antecedente de cicatrici cheloide sau hipertrofice sau vindecarea întârziată a diverselor leziuni.