Rinoplastie – Este o interventie chirurgicala la nivelul nasului care imbunatateste aspectul si proportiile nasului pacientului

corectie nas

Un nas prea mare, prea mic, prea incovoiat, prea ascutit, prea „borcanat”, ori prea turtit, poate constitui un generator de complexe pentru multe persoane. Datorita evolutiei chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplaceri si complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate si obisnuite operatii si in acelasi timp este cea mai sigura, eficienta si rapida modalitate prin care se imbunatateste in mod considerabil armonia trasaturilor faciale. Acest fapt are o valoare emotionala foarte mare, deoarece majoritatea celor care sufera de defecte fizice ale nasului, tind sa aiba o incredere scazuta in propria persoana, ceea ce ii face sa se autoizoleze social si profesional.

Nasul, prin situarea sa in centrul fetei, este cel care atrage atentia inca din primele momente ale interactiunii intre doua persoane, astfel incat, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanta a dimensiunilor sau formei sale cu restul fetei va fi sesizata imediat de interlocutor.

Exista mai multe tipuri de rinoplastie, iar decizia asupra operatiei tine de particularitatile fiecarui pacient.

Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate exista rinoplastia totala, interventie realizata atat la nivelul structurilor cartilaginoase, cat si la al celor osoase.

Rinoplastia partiala este o interventie doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase de ex in cazul in care pacientul are, de exemplu, o proemeninta a varfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoasa inestetica, pentru varful nasului nefiind necesare corectii.

rinoplastie deschisa sau inchisa

Din punctul de vedere al numarului de interventii la nivel nazal, exista rinoplastie primara, atunci cand nasul nu a mai suferit corectii, aceasta fiind prima operatie la nas. Rinoplastia secundara se realizeaza in cazul in care pacientul a mai facut o operatie de corectie a nasului (fie in urma unui traumatism, fie tot o interventie in scop estetic sau functional).

Exista nasuri care au diformitati importante sau sunt modificate in urma unor defecte congenitale, sau traumatisme grave, iar in aceste cazuri sunt necesare mai multe interventii pentru obtinerea unui aspect cat mai estetic si a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, latime, proiectia varfului), imaginea sa de profil (cocoasa inestetica sau alte deformari ale conturului), forma narilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie?

In cazul rinoplastiei realizate in scop estetic, pot beneficia de aceasta operatie doar persoanele care au depasit perioada pubertatii, in general peste 18 ani, cand procesul de crestere al nasului este considerat incheiat iar pacientul are discernamantul necesar.

In ce consta operatia de rinoplastie?

Exista doua metode de realizare a operatiei de rinoplastie: metoda deschisa (cea mai des utilizata) si metoda inchisa, aplicabila doar la numar redus de cazuri, ce necesita corectii minore.

“In rinoplastia deschisa se va efectua o incizie la nivelul columelei (portiunea vizibila ce desparte narinele) si cate o incizie pe interiorul narinelor permitand vizibilitatea directa a structurilor ce urmeaza a fi corectate.

In cazul metodei inchise, incizii se fac doar pe interiorul narinelor, motiv pentru care nu exista o vizibilitate a directa a structurilor interne ale nasului, de aceea, aceasta interventie este aplicabila in putine cazuri, cu defecte minore. Operatia de rinoplastie dureaza in medie 1-2 ore si se realizeaza sub anestezie locala sau generala.

Cat dureaza perioada de recuperare?

Dupa operatie se vor introduce in ambele nari niste pansamente speciale cu rol de a impiedica sangerarile postoperatorii care vor fi scoase la 24-40 ore, timp in care pacientul nu va putea respira pe nas. Pentru mentinerea formei se va aplica o atela si un pansament in forma de fluture la nivelul nasului care va fi mentunut cel putin 7 zile.

In urma operatiei vor apare echimoze si edeme importante in jurul ochilor mai ales daca s-a intervenit pentru corectia oaselor nazale.

Recuperarea in urma operatiei de rinoplastie dureaza in medie 2-3 saptamani.

Principalele recomandari dupa operatie vizeaza repausul fizic in primele 2-3 saptamani postoperator, urmate de o reluare treptata a activitatilor fizice cotidiene si a sportului (la aproximativ doua luni postoperator), protejarea de frig si de soare, dar si evitarea loviturilor la nivelul nasului, dormitul cu nasul in perna, purtarea ochelarilor

Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil dupa aproximativ 6 luni-1 an.

Pret aproximativ:

  • 800-1000 euro cu anestezie locala (interventii doar la nivelul zonei cartilaginoase)
  • 1500-2000 euro interventie completa cu anestezie generala

Contactati-ne