„Hipnoza este depasirea sau evitarea factorului critic al mintii constiente si stabilirea unei gandiri selective acceptabile.”


Mai multe informatii la:

http://www.cabinetpsihologie-michaelgrecu.ro/
https://www.facebook.com/cabinetpsihologie.michaelgrecu

Psiholog Michael Grecu

Astrologie – Chiromantie
Terapie prin regresie in vieti anterioare, Terapie prin hipnoza

Programari la telefon: 0726543314 / 0741572161
SKYPE: astrotalker1


hipnoza

hipnoza poster

Prin hipnoza, este accesat inconstientul, adica partea cea mai mare, sau majoritara, a mintii, sau mintea-sursa, mintea-baza, cea din care izvorasc si unde se duc toate emotiile noastre.

Experimentam hipnoza, de exemplu, intr-un fel natural atunci cand ne concentram, profund, pe ceea ce facem. Acest fenomen poarta numele de disociere si intervine in momentul cand, in aceeasi clipa, tu faci ceva si te gandesti la cu totul altceva, avand, ca sa spunem asa, doua minti deodata. Sa spunem ca tocmai citesti o carte buna sau urmaresti un film captivant cand cineva intra in camera. Esti atat de preocupat de lectura sau de ceea ce se intampla in fata ta, pe ecranul televizorului, incat abia daca-ti dai seama ca nu mai esti singur si cu atat mai greu receptionezi ceea ce ti se spune. Te afli intr-o stare usoara de hipnoza sau transa.

Intr-un fel, mintea inconstienta se ocupa de procesele, activitatile automate, cum ar fi condusul sau scrisul, in vreme ce mintea constienta se focuseaza asupra sarcinii ce necesita atentie. Voi reveni ceva mai incolo la functiile constientului si inconstientului.

Un alt exemplu de hipnoza usoara este atunci cand te afli in masina si conduci pe un traseu foarte bine cunoscut. Te indrepti catre destinatie, iar cand te gandesti la drumul parcurs nu-ti amintesti ca ai trecut prin trei randuri de semafoare. Te-ai aflat intr-o foarte lejera forma de hipnoza si, in timp ce ai facut ceea ce ai facut, ai predat controlul pilotului automat reprezentat de inconstient. Nu exista nici un motiv de ingrijorare totusi caci, de pilda, atunci cand un caine trece, neglijent, strada prin fata ta, poti iesi intr-o clipa de pe pilotul automat si mintea constienta, rationala, preia din nou comanda.

In sfarsit, ceea ce noi numim visatul cu ochii deschisi are tot de-a face cu hipnoza sau transa. Cand suntem concentrati pe anumite procese ale gandirii, furati de o idee sau de o amintire, de imaginea unei persoane, ne trezim deodata scosi din „reverie,” de fapt un fel de autotransa, de cineva care ne vorbeste sau ne bate pe umar. Auzim chiar aceasta remarca, „hei, cu tine vorbeam, unde erai?”

hipnoza2

Hipnoza terapeutica beneficii:

 • Cresterea motivatiei, increderii, stimei de sine
 • Eliminarea unor obiceiuri nedorite (mancat in exces, fumat etc.)
 • Anxietate, atacuri de panica, fobii, depresie, ticuri
 • Reducerea stresului
 • Controlul unor emotii puternice (furie, vina, regret, rusine, tristete etc.)
 • Imbunatatirea performantelor (scolare, profesionale, sportive, artistice etc.)
 • Eliminarea dependentelor (dulciuri, cafea, alcool etc.)
 • Managementul durerii, reglarea tensiuni, alergii, tinitus, insomnie
 • Imbunatatirea functionarii sistemului imunitar
 • Instalarea unor obiceiuri folositoare (exercitii fizice regulate, actiuni duse pana la capat etc.)
 • Controlul greutatii si imbunatatirea obiceiurilor alimentare.

Cand cineva se afla in sau sub hipnoza, se va simti foarte relaxat, iar corpul sau fizic va parea putin mai greu. Majoritatea oamenilor considera starea de hipnoza drept foarte placuta. Aceasta este tot ce vei simti, placere, pace, relaxare, si multi vor spune ca aproape ca nu au simtit nimic foarte diferit in rest. Aproape toti cei care aleg sa experimenteze, pentru prima data, hipnoza s-ar putea sa aiba o conceptie gresita despre cum „ar trebui” sa se simta in hipnoza si probabil, in aceste conditii, se vor indoi, la prima sedinta, ca tu, terapeutul, iti faci treaba cum trebuie.

Cu alte cuvinte, rar se vor „simti” hipnotizati. In ceea ce-l priveste pe hipnoterapeut insa, el are semnele sale clare in legatura cu faptul ca cineva se afla in transa si cu nivelul de transa atins si oricum va zambi daca cineva va face o asemenea remarca de ordin critic la adresa interventiei sale. Dar ce va zambi, in scurt timp, clientul/pacientul atunci cand va vedea ca trece, rapid, prin niste transformari pozitive la care nici n-ar fi visat

In timpul sedintei de hipnoza:

 • Ramai in control complet asupra situatiei.
 • Nu te afli niciodata sub controlul terapeutului.
 • Nu se va intampla sa nu stii ce se intampla, ci dimpotriva vei atinge un stadiu marit de constienta. Vei fi constient chiar si de sunetele din camera, de zgomotul masinilor de afara etc.
 • Iti vei aminti totul.
 • Probabil nici nu te vei simti hipnotizat.
 • Nu te cufunzi in somn.
 • Mintea ta va accepta schimbari doar daca este in siguranta facandu-le.

Daca hipnoterapeutul iti cere sa inchizi ochii, o face pentru a te ajuta sa te concentrezi mai bine pe realitatea interioara si sa te decuplezi de ceea ce este in jurul tau. Faptul ca in transa experimentezi o scadere a frecventei gandurilor si o oarecare amortire a corpului nu inseamna ca adormi, propriu-zis, ci ca intri intr-o stare superioara si necesara de receptivitate. Din cauza ca acest cuvant, hipnoza, provine din grecescul „hypnos”, care inseamna somn ,s-a creat atat de multa confuzie.

A apela la inconstient si la puterea acestuia nu are nici o legatura cu a deveni inconstient. Hipnoza nu iti anuleaza gradul de constienta sau de prezenta, dimpotriva, ti le mareste.

Partea ta inconstienta nu va permite niciodata acceptarea sugestiilor periculoase, nu poti face nimic in neconcordanta cu sistemul tau de convingeri. Daca o sugestie este straina si impotriva propriilor valori, fie iesi din transa, fie nu ii acorzi importanta, fie o respingi. In hipnoza esti un participant dispus a fi ghidat printr-un segment al propriei minti.

In starea de hipnoza nu esti detasat sau deconectat, ci intr-o stare de concentrare maxima, dar la un nivel mai inalt.

A fi prea analitic sau prea critic poate lucra impotriva ta (declari sus si tare „sunt o minte rationala”), te poate impiedica sa rezolvi problema pentru care ai venit si care uneori nu poate fi rezolvata prin terapie clasica. Anumite schimbari in gandirea, perceptia si fiintarea ta se produc doar cand atingi straturi mai adanci ale mintii si angrenezi chiar sufletul in procesul de vindecare.

Pentru a incerca sa definim raportul minte constienta-minte inconstienta, ne putem servi de o metafora. Ganditi-va la un aisberg, din a carei masa intreaga, uriasa, noi nu vedem, iesita la suprafata, decat o mica parte. Cumva, aisbergul este precum mintea. Mintea constienta reprezinta ceea ce observam la suprafata, in vreme ce mintea inconstienta, partea cea mai mare si mai puternica a acesteia, ramane nevazuta, in adancime. Aceasta mai este cunoscuta si drept mintea visarii sau mintea de profunzime, din care, de fapt, provine mintea constienta. Inconstientul este elementul responsabil pentru functionarea in ordine a organismului. El stocheaza amintirea fiecarui eveniment pe care l-am trait si se poate spune, de asemenea, ca reprezinta conexiunea noastra cu spiritul.

De fapt, mintea constienta este in mod constant sustinuta de resursele inconstiente. Mintea inconstienta regleaza toate sistemele corpului si le mentine in armonie unele cu altele. Controleaza bataile inimii, tensiunea arteriala, digestia, intregul sistem endocrin si sistemul nervos, pentru a numi decat cateva.

Starea de relaxare si, ulterior, de transa, pe care se bazeaza hipnoza poate face insa ca aceasta lucrare desfasurata in mod automat sa fie minunat influentata prin intentie si ca toata aceasta forta ascunsa sa fie folosita in sens tamaduitor si benefic. Prin relaxare si transa, dam la o parte varful aisbergului (factorul critic), pentru a putea accesa si comunica direct cu aspecte ale mintii profunde nefolosite in mod constient. In timpul acestui proces, mintea constienta continua insa sa ramana treaza si atenta, dar se odihneste.

Mintea constienta, la fel ca partea vizibila a aisbergului, este doar o mica portiune din intreaga fiinta. Mintea constienta este ceea ce prin obisnuinta numim „mintea mea.” Este asociata cu gandirea, analiza, emiterea de judecati si decizii. Mintea constienta sorteaza si filtreaza la nivel activ perceptiile, intrucat constiinta poate contine numai o anume cantitate de informatie la un moment dat. Tot restul gandurilor, sentimentelor si perceptiilor si amintirilor noastre raman in sfera inconstientului, pana in clipa cand sunt chemate in constient, sau pana cand se ridica in mod spontan la suprafata gandirii, in spectrul perceptibil.

Prin inducerea starii de relaxare si respectiv de transa putem ajuta mintea constienta sa se dea la o parte si sa ne permita sa accesam resurse inconstiente foarte puternice prin care ne putem elibera de suferinta psihica sau durerea fizica, ori potenta in mod optim niste calitati.

Instrumente hipnotice: Relaxare-transa- imaginatie-sugestii.

A te relaxa inseamna, pe scurt, a reduce diversele tensiuni din corp si a dobandi o stare de confort interior. Printr-o anume modulare a vocii (invatata si exersata in timp), prin abordarea unui ton cald si protector, si prin folosirea, repetata, a unor cuvinte specifice, hipnoterapeutul iti induce aceasta stare de relaxare, dupa care o amplifica progresiv.

Transa este, de fapt, sora mai mare a relaxarii, adica o relaxare foarte profunda, care constituie factorul sau mediul necesar pentru ca sugestiile „insamantate” de specialist sa poata rodi, adica sa poata ajunge la inconstient. De ce? Spre a fi prelucrate de „mintea cea vasta” in scopul transformarii lor, cu timpul, in moduri concrete de manifestare si exprimare fiintiala a persoanei care sufera inductia.

Daca hipnoza mai inseamna si o stare modificata a constiintei, transa este cea mai buna si mai scurta cale de ajungere la inconstient, care este detinatorul cheilor pentru usile pe care vrem sa le deschidem, sau altfel spus al solutiilor pentru problemele pe care vrem sa le rezolvam.

Imaginatia reprezinta mediul de comunicare intre sferele constienta si inconstienta ale mintii. Functioneaza precum o membrana semipermeabila prin care o parte din, dar nu intreg, continutul mintii inconstiente poate patrunde in constiinta. Comunicarea prin intermediul imaginatiei se desfasoara in doua sensuri. Mintea constienta poate si ea folosi mediul constituit de imaginatie spre a comunica cu mintea inconstienta. Mintea constienta trimite sugestii legate de ceea ce doreste, prin imaginatie, inconstientului. Isi imagineaza lucruri, iar inteligenta inconstienta sau subconstienta lucreaza spre a face ca acestea sa se intample.

Sugestiile pot fi cuvinte, sentimente sau imagini. Sportivii, de exemplu, folosesc in mod comun imagini spre a repeta mintal cum vor sa se comporte in competitii, la fel si persoanele care tin in mod frecvent discursuri publice, pentru a-si da curaj.

Studiile arata ca procesul de imaginare prin hipnoza mareste performanta. Acesta produce schimbari de durata in creier si de fapt se pare ca imaginarea creeaza noi conexiuni sau circuite mentale, menite a sprijini sau chiar a infaptui dezideratele propuse.

Un alt mod de folosire a imaginarii il reprezinta afirmatiile. Sugestiile verbale pozitive (afirmatiile) furnizate de constient pot avea un mare impact, foarte mult accentuat de starea de transa. Hipnoterapeutul contribuie la crearea acestui gen de imagini, spre a fi folosite de catre inteligenta inconstienta. Dupa ce isi aduce clientul in starea de relaxare profunda, sau transa, acesta se poate transforma in reprezentantul mintii constiente a clientului (care, pe baza interviului prealabil, i-a spus ori l-a lasat sa inteleaga ce lucruri vrea sa remedieze sau ce rezultate sa obtina) si transmite sugestii direct mintii inconstiente.

Este un semn de inteligenta si nu de slabiciune a incerca macar sa accepti transa de hipnoza ca idee. In cabinet tu nu vrei sa demonstrezi, ci sa primesti ceva, deoarece sigur te afli aici pentru ca ai cel putin o stare de disconfort, daca nu de suferinta. Ajuti terapeutul spre a te ajuta pe tine, hipnoza inseamna, ca si in cazul altor terapii, stradanie cooperanta. In hipnoza, aceasta minunata tehnica de tratament si evolutie, nu se intampla ceva magic, prin interventia unui fel de vrajitor, ci pur si simplu esti indrumat, condus, catre propriile tale resurse. Atat. Lasa inteligenta sa functioneze in avantajul tau!